Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier van eten. De maaltijd duurt lang en men heeft rustig de tijd om met elkaar te praten. Fonduen wordt daarom ook gezien als een maaltijd die vaak op speciale feestdagen wordt geserveerd. Om te kunnen fonduen heb je een speciale fonduepan nodig. Vroeger was dit een gewone pan die warm werd gehouden door een spiritusbrander, maar tegenwoordig zijn er ook elektrische fonduepannen op de markt. Het grote voordeel van een elektrische fonduepan is dat er tijdens het fonduen geen stank meer van spiritus door de kamer zweeft zoals vroeger nog wel eens het geval was. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk veiliger. Bij elektrische fonduepannen wordt de olie, kaas, chocolade of bouillon in de pan gegoten en door een verwarmingselement onder de fonduepan op temperatuur gehouden. Er zijn verschillende soorten fonduepannen op de markt. Zo wordt een kaas of chocolade fondue meestal geserveerd in een traditionele kaasfondueset die gemaakt is van aardewerk. Aardewerk reageert namelijk direct op het verhogen of verlagen van de temperatuur. Daardoor krijgt de kaas geen kans om aan te koeken. Aangezien vleesfondue nog wel eens kan spatten wordt er bij deze set vaak een antispat deksel geleverd. Deze fonduesets zijn vaak gemaakt van RVS of gietijzer, een materiaal wat warmte uitstekend vasthoudt.
Bij een fonduepan zitten vaak speciale fonduevorkjes. Deze hebben een lange steel met aan het uiteinde twee scherpe punten. Deze punten zijn speciaal gemaakt om het vlees of het stokbrood op te prikken. Ze houden het goed vast zodat het er niet af kan vallen. Het vlees of het stokbrood wordt met vork en al in de pan gedompeld. De geïsoleerde handvatten van de vorkjes zorgen ervoor dat je je niet kunt branden. Wanneer je de fonduepan vult voor een vleesfondue dan moet je er op letten dat je een oliesoort gebruikt die goed bestand is tegen hoge temperaturen. Je kunt daarom het beste zonnebloemolie, arachideolie of druivenpitolie gebruiken.
Hoe kun je het beste een fonduepan schoonmaken?
Kaasfondue is altijd een lekkere en gezellige manier van eten. Vooral als je eters krijgt, is kaasfonduen een avond vullend programma. Wat veel mensen echter tegen zal houden om dit gerecht op tafel te zetten, is het schoonmaken van de fonduepan achteraf. Vaak wordt het één grote vieze plakkerige bende als je de pan in een sopje stopt en kun je in no time je afwaskwast of je spons in de vuilnisbak gooien. Er moet toch een gemakkelijkere manier zijn……….
...
Wat is de beste poffertjespan?
Poffertjes wie kent ze niet. Het is een oud Hollands recept die het lekkerste smaken met roomboter en poedersuiker. De lekkerste poffertjes maak je natuurlijk zelf thuis met een speciale poffertjespan. De vraag is alleen wat de beste poffertjespan is en hoe je de lekkerste poffertjes maakt. Op die vragen gaan we je in dit artikel een antwoord geven zodat ook jij het eerst volgende weekend overheerlijke poffertjes op tafel kunt zetten.
...
Blenders
Broodbakmachines
Broodroosters
Bruiswatertoestellen
Chocoladefonteinen
Citruspersen
Combimagnetrons
Contactgrills
Crepemakers
Eierkokers
Elektrische kookplaten
Fonduepannen
Foodprocessors
Frituurpannen
Gasfornuizen
Gourmetstellen
Hakmolens
Handmixers
Keukenmachines
Keukenrolhouders
Keukenweegschalen
Kookplaten
Magnetrons
Messenblokken
Mini ovens
Multicookers
Ovens
Pastamachines
Pizza ovens
Pizzarettes
Popcornmachines
Rijstkokers
Sapcentrifuges
Sinaasappelpersen
Slowcookers
Slowjuicers
Snelkookpannen
Snijmachines
Staafmixers
Stoomkokers
Stoomovens
Suikerspinmachines
Thermosbekers
Tosti-ijzers
Vacumeermachines
Vleesmolens
Vleesthermometers
Wafelijzers
Wafelmakers
Waterflessen
Waterkokers