Een grillpan is speciaal ontworpen om vlees, vis of groente dicht te schroeien zonder dat het sap verloren gaat. Dit kun je doen zonder hier veel olie of boter hiervoor te moeten gebruiken. Een grillpan is te herkennen aan de grillstrepen aan de onderzijde. Het vet wordt opgevangen aan de onderzijde van de pan, tussen de ribbels. Je vlees, vis of groente komt dus relatief vetarm uit de pan. Er zijn twee soorten grillpannen te onderscheiden. Naast de traditionele grillpan wordt ook de grillplaat steeds meer gebruikt. De traditionele grillpan is net als een grillplaat voorzien van een antiaanbaklaag. De pan heeft echter in tegenstelling tot een bakplaat één handvat. De bakplaat is vaak wat groter in oppervlakte en heeft de beschikking over meerdere handvatten. De plaat wordt ook vaak gebruikt in combinatie met een oven of een barbecue.
Grillpannen moeten flink verhit worden om deze goed te kunnen gebruiken. Een grillpan is dan ook altijd gemaakt van een robuust materiaal zoals gietijzer. Een gietijzeren pan is bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor het koken op hoge temperaturen. Het materiaal biedt een uitstekende combinatie van warmtegeleiding en warmtevastheid. Een gietijzeren grillpan is geschikt voor iedere warmtebron en kan ook in de oven worden geplaatst. Deze pan kan alleen niet in de vaatwasser. Een gietijzeren pan is in veel opzichten de beste keuze, maar wel een duurdere optie. Je kunt ook kiezen voor een aluminium of RVS pan die voorzien zijn van een antiaanbaklaag van bijvoorbeeld Teflon, Duraceramic, Expert Pro of een Protectalplus coating. Deze pannen zijn vaak voordeliger, lichter van gewicht en praktischer in het gebruik. De pan gaat echter wel minder lang mee en je moet heel goed uitkijken dat je de laag niet beschadigd door scherpe voorwerpen. Deze pannen kunnen ook niet zo’n hoge temperatuur verdragen dan de gietijzeren opties. Dit is tóch wel even iets om rekening mee te houden bij je keuze voor een grillpan.
Hoe kun je het beste een fonduepan schoonmaken?
Kaasfondue is altijd een lekkere en gezellige manier van eten. Vooral als je eters krijgt, is kaasfonduen een avond vullend programma. Wat veel mensen echter tegen zal houden om dit gerecht op tafel te zetten, is het schoonmaken van de fonduepan achteraf. Vaak wordt het één grote vieze plakkerige bende als je de pan in een sopje stopt en kun je in no time je afwaskwast of je spons in de vuilnisbak gooien. Er moet toch een gemakkelijkere manier zijn……….
...
Wat is de beste poffertjespan?
Poffertjes wie kent ze niet. Het is een oud Hollands recept die het lekkerste smaken met roomboter en poedersuiker. De lekkerste poffertjes maak je natuurlijk zelf thuis met een speciale poffertjespan. De vraag is alleen wat de beste poffertjespan is en hoe je de lekkerste poffertjes maakt. Op die vragen gaan we je in dit artikel een antwoord geven zodat ook jij het eerst volgende weekend overheerlijke poffertjes op tafel kunt zetten.
...
Wat is een goede braadpan?
Als je regelmatig vlees, wild of gevogelte klaar maakt, kun je eigenlijk niet zonder braadpan. Uiteraard moet deze pan wel van goede kwaliteit zijn om er lekker mee te kunnen werken. Veel mensen vragen zich dat ook af wat een goede braadpan is. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag. We geven je hier alle informatie die je moet weten als je een braadpan wilt kopen en adviseren je ook welke braadpannen écht goed zijn.
...